martes, 12 de junio de 2007

Comentaris llibre Bruixa de Dol

Comentari DIVISA:
A traves d’una imatge ens esta comentant la seva personalitat, un imatge es una metàfora que s’imagina visualment. Ens diu que esta emmarcant un espai de cel, per tant esta mirant el cel i acotant-lo en un marc i amb aquest espai de cel el penja en una paret i sota del cel posa el seu nom. Amb això vol dir que a totes les seves obres posarà el seu nom per que sapiguem qui las ha escrit.
Posa en nom a l’obra per saber qui l’ha escrit però també per dir que ella existeix i es una dona artista.
Esta dividida en 4 versos, estan fets de diferents síl•labes, son lliures, la seva rima també es lliure per tant es un poema totalment lliure.

Conclusió: Es una declaració de principis de signar la seva obra per que quedi ven clar qui ha escrit la obra i que es una dona.



Comentari foc de pales I:

Aquesta obra te influencia del romancero gitano de Federico Garcia Lorca i sobretot de la composició anomenada reyerta.
En dos versos anomena la paraula aigua 3 vegades i desprès diu que sobre aigua set, això es una metàfora, els ganivets suggereixen mal ,dolor venjança i a sobre els ganivets son negres i així marca mes la connotació negatiu del ganivet al ser negres es reforcen.
L’albera es una classe de planta , la protagonista esta a la ribera del riu a la nit ja que els ganivets son negres i esta esperant l’alba, es tornen a repetir els 2 versos de la primera estrofa, desprès diu que passa una barca franca de remer, amb un foc de pales que baten el vent, diu que els rems van batent però no portava remer, els rems estan batent al vent no a l’aigua.
La barca portava la lluna i diu que els ganivets es clavaven a la lluna, per tant vol dir que claven els ganivets al romanticisme.
Ella es troba sola esperant l’arribada de l’alba un nou dia diferent, es una nit plena d’amenaces i on encara que ella estimes a algú aquest amor no seria fructífer ni gratificant per que hi ha camins que l’escanyen.

Estructura:Hi ha 10 estrofes 5 de les quals son quartetes i 1 tornada de dos versos que es va repetint al llarg de la poesia.
Els dos primers versos de cada quarteta repeteixen els 2 últims versos de la quarteta anterior.
Es tracta de versos amb rima assonant i que el nombre de síl•labes es de 5 (pentasil•labs) a les quartetes. Els versos de la tornada tenen 3 i 5 respectivament.











Comentari foc de pales II:
Ara no hi ha ganivets hi ha ullals, els ullals l amenacen com els ganivets i impedeixen que ella sigui feliç,l' escorpí que s’amaga sota la pedra es ella ja que era escorpí,ella sota les pedres s’amaga per que hi ha alguna cosa que no vol ensenyar, reprimir el desig de ballar per que si els demostra els ullals la desganaran, això representa els desitjos feministes i els ullals son els masclistes o opressors.
La pluja ara es una cosa que igual que el aigua es va estenent ja que sigui poc a poc, però a mesura que va pujant cap a la cambra però es va enfilant per una escala sense barana, perillosa, amb això vol expressar que es un desig sotmès a molts perills.
Per tant aquesta composició també te diferents imatges que recorden les obres oníriques dels avantguardes, això no es escriptura automàtica però en recorda perquè va canviant d’imatges constantment.

Estructura.
Te 4 estrofes de 3 versos cadascuna, els versos son tetrasíl•labs i la rima es assonant, el segon vers de la 1 2 3 estrofa rima. Els que rimen son assonats.




Comentari foc de
pales III:

Foravilers significa que es gent que esta fora de la vila, es una escena campestre, aquí parla de que ella i una mic estant menjant ametllons en un prat, el moment del dia es a la tarda estant robant una fruita fora de la vila hi ho han pres d’un hort sense porta ni tanca, la tarda es una tarda de escola, ells escriuen una lliçó, la lliçó de la vida, els nois estan amb la bata de la escola i esta tacada de tinta.




Comentari foc de pales IV:

Hi ha una primera trobada amorosa que es dona a la cuina hi ha metàfores molt clares les tovalles serien els llençols i els gots de vi la sang, desprès la lluna es trenca perquè aquí al últim vers hi ha una mica de por per que pensa que la relació no la convé.
Hi ha versos heptasíl•labs i rimen els parells de forma assonant per tant recorden la mètrica d’un romanç.













Comentari foc de pales V (Brida):

La brida es una corda que serveix per frenar els cavalls, això extrapolant-lo a les persones son unes limitacions que poden venir de qualsevol lloc, la fira es un gran mercat i antigament les fires eren també presentacions de productes nous, per exemple als pobles es mostraven coses relacionades amb el camp.
La fira dels folls es una fira de boixos i diu que estaria disposada a anar, els llavis oscats son llavis marcats en vertical.
Ella parla de si mateixa en masculí, la raó mes important es per la mètrica dels versos que tots tenen 6 i si posa les coses en femení ocuparà més, un tragines es un home que no s’està mai quiet i sovent transporta objectes, ella es veu cabalgant amb un cavall sense brida, per tant es veu anant per tots els llocs sense cap mena de limitacions.
L’esquer es l’ham, se li enganosa l’ham i no pot escapar, l’arrapa l’amor, esta enamorada, no es una mor dolç sinó es un amor amarg, ella s’ha enamorat d’una persona que la fa patir.
Quan diu que ella es de l’altre riba vol dir que com ara "es de la otra acera".
Ella vol fugir de les cadenes que l’empresonen i son les regles socials, el call es un carrer i es antigament on vivien els jueus. Ella s’escapa d’aquestes cadenes i sempre troba una sortida.

Tenim una composició de 3 estrofes i entre elles hi ha estrofes de 2 versos, la majoria de versos son de 6 síl•labes i algun de 4, el poema esta construït amb versos d’art menor i tenen una rima dels versos parells i els impars queden lliures, tots aquets poemes s’assemblen molt entre ells.
Sembla que sigui una cançó





Comentari Tombant:
Tombant es el títol de unes alteres poesies i esta introduïda per una dita anònima.

Comentari Tombant I:

El poema va de que una persona surt al balcó ,es tracta d’una escena molt casolana situada en un moment concret del calendari, sembla un diari personal i ens explica una escena en forma d’anècdota i que quan surt veu flors, això sembla una introducció a els dos últims versos, que vol dir que no sortia al balcó fa temps per que anava darrera de les persones que l’agradaven i no tenia temps per fixar-se al balcó, les altres coses pot ser els seus interessos politics i en les seves classes.

La forma es de 2 estrofes la primera amb 9 versos i l’altre amb 2 i en aquest cas els versos son tots lliures no rimen, no tenen la mateixa mesura i te mes de prosa poètica que no pas de poesia.






Comentari tombant II:

Tombant significa girar i això amb la biografia de l’autora vol dir que va canviar el seu itinerari i canvia per un camí que no es normal. Maria Mercè Marçal va deixar la seva parella masculina i fa un gran canvi a la seva vida.
Sembla que l’estigui parlant a la tristesa ja que li diu que es vesteixi d’una roba que li pugi canviar una mica el dia. Ha d’anar al ball del carnestoltes, el ball de disfresses, anirà ella disfressada al ball però realment no es refereix al carnestoltes sinó es refereix a la vida en si ja que es com si es poses una mascara per enganyar a algú o dissimular alguna cosa, el carnestoltes el balla de la vida al qual ella va disfressada, hi aquesta vida que per ella es trista, que duu llàgrimes.
Aquí l’autora ha de dissimular la seva corrent i la seva tristor i ha de ballar el ball de la vida com fa tothom.

Forma:
La poesia te 8 versos d'art menor, no hi ha rima ni cap tipus de mètrica.



Comentari tombant III:

Com un peix sense bicicleta es una similitud entre una dona sense home, aquí ens parla que no te cap amor i que esta sola.
Es una composició molt curta formada per 5 versos, en aquest cas son octosíl•lab i nomes el quart es de 4 síl•labes.




Comentari tombant IV:

Un rostoll es el marge dels prats que no es conrea re i que els pagesos les cremen.
La rella es un instrument del camp i serveix per tallar.
En aquest poema parla de la mort que ho crema tot, la mort que fa desaparèixer la vida i l’autora demana que la mort que no es tallin uns arbres.
Amb els arbres del canal vol dir que deixeu que la gent visqui com millor els hi semblin.







Comentari bruixa de dol XIII:

Es un sonet i per tant es poesia culta.
Bruixa de dol esta format de XIII sonets i el 13 es el numero que relacionem amb la mala sort, no es casualitat que aquesta part de bruixa de dol tingui 13 composicions els dos temes fonamentals que giren al voltant de bruixa de dol es la solitud, d’aquest hi ha un exemple on diu "al meu cau solitari".
E tancat el llibre on l’oliva fa dia per tant es un lloc amagat i solitari.
Aquí parla de dues plantes que estan oblidades i san fet malbé, això a passat que ha canviat la lluna, la lluna representa el amor però aquesta lluna cada vegada mes es va substituint per un mirall, el mirall ens reflecteix la nostra imatge i per altra es un vidre impenetrable.
Secretament escriu com diu amb l’aranya ho fa d’amagat perquè ningú se’n assabenti, la aranya es una personificació de ella mateixa.

El primer tercet té un encavalcament tenim dalt el verb i sota el complement directe, al primer vers del 1 tercet hi ha una interrogació retòrica en que l’autora interpel•la a una segona persona a continuació hi ha una metàfora, ella es l’arbre mal ferit i es ella perquè esta ferida d’amor ja que es secret, no es pot donar a conèixer... es a dir que ella conserva encara l’amor per l’altre persona. L estany es un mirall ja que es reflecteix la seva imatge. Quan guarda el mirall ja no es veu la seva imatge, aquesta imatge esta travessada d’agulles perquè representa el dolor, aquest poema acaba amb la tristor i el dolor.
En conclusió, tenim una bruixa de dol que es ella, que viu solitària a un cau, que viu de nit a les fosques en secret, igual que una aranya que viu on no hi viu ningú, el seu amor s’ha convertit en cendres malgrat que ella segueix vivint, es un amor trist que li desapareix de les mans com si tingues fulles secàs a les mans.

La forma:Es un sonet de literatura culta, esta formada per dos quartets i dos tercets de versos d’art major al primer quartet tots tenen 10.Al segon tots el versos tenen 10 síl•labes i això passa a tota l’obra.
La rima es A BB A, ACCA, D EE, D FF, per tant es una rima creuada amb els quartets i als tercets rimen els primers versos amb els dos tercets i el altres rimen entre ells





Foguera Joana:
Son 9 poemes amb xifres romanes, alguns poemes tenen un gran contingut eròtic, son poemes molt curts i el que pretén aquesta autora es abocar imatges eròtiques etc que habitualment amb protagonitzat els homes en la cultura occidental i els integra en una poesia totalment femenina.
Hi ha metàfores eròtiques freqüents en la poesia occidental com ara veurem.


Foguera Joana II:

Es una poesia molt eròtica, la petxina i la resta d’animals son símbols fàl•lics, al poema li diu al home que li faci el amor i que vol estar junts fins la matinada.
"Dóna’m la sal" vol dir que es que ell es la sal dels seus plats que ell fa que a ella li agradi això.

Forma:Es una sola estrofa de 7 versos de diferent nombre de síl•labes i els versos no tenen cap rima, hi ha apel•lació en 2 persona a questa amic en els 2 primers versos , en els dos següents fa una pregaria i al darrer vers expressa un desig.
Foguera Joana III:
Aquí aquesta dona porta un vestit estampat amb flors i recorda a la roba dels anys 70,"Els meus pits són dos ocells engabiats" es una metàfora ja que els pits estan tapats amb el vestit, ell la esta tocant vestida però quan es queda nua, ja que el desig fa que et treguis el vestit, ara els pits son dos peixos, en el moment àlgid de la relació amorosa els pits no tenen tanta importància.

Forma:
Hi ha 2 estrofes la 1 de 3 versos i la segona de 4.
El primer vers té 11 síl•labes i res no té rima.




Foguera Joana IV:

Aquí hi ha un altre home el qual es el seu contrincant i li va posant trampes pel plaer.
Hi ha paradoxes com enemic dolç

Forma:
Te 4 versos, la majoria tenen quatre síl•labes i hi ha un de 6.



Comentari Foguera Joana V:

El poema explica que vol llibertat i que no vol dependre de ningú com diu on posa "avui guardaria el llangardaix a la gàbia".
També diu que vol seguir els camins que el deliri li marca i que els vol fer molt lentament.
Crec que aquest poema parla de la seva corrent sexual.
La acció esta situada a la nit.

Forma:
Aquest poema te 9 versos lliures sense rima ni cap mètrica constant.




Foguera Joana VI:

Aquí no surt el llangardaix aquí el protagonista es la espasa i diu que no aguantaria 3 batalles seguides però això no vol dir que no sigui una joguina molt dolça.


Comentari Foguera Joana VII:

A aquest poema crec que explica de quan s’enamora duna altra dona ja que diu "t’he obert les set portes del castell" i narra quan deixa al seu marit perquè diu "he llençat l’anell a l’aigua
perquè un peix, o la lluna,
el guardi en el seu ventre."

Forma:Es una poema amb sis versos sense rima per tant son lliure si no te cap mètrica.



Comentari Bruixa de Dol III:

El mirall reflecteix la imatge de M.M Marçal hi veu la solitud. Aquest poema tracta de solitud. Vol trencar el mirall perquè el que veu no li agrada.
Ella ens parla de la seva solitud i tristor en que ella es troba. La lluna riu mentres que els núvols son negres. El cel esta de dol ell també te dins una nit (negre, dol , tristor).
Cada vegada esta mes ensorrada dins ella mateixa.
En les ultimes dues estrofes parla de que llença la seva tristor i que decideix canviar i llença tot el que li fa mal.

6 comentarios:

Les Vinyes dijo...

L'organització del blog és poc eficient. Els comentaris que fas haurien d'estar sota de cada poesia, i cadascuna d'aquestes en una entrada independent, de manera que els comentaris que hi puguin afegir altres persones facin referència a cada un d'ells.

Les Vinyes dijo...

Els títos de les obres literàries que esmentes han d'anar en majúscula. La redacció no està corregida, i l'ortografia roman sense revisar.

Les Vinyes dijo...

Què vols dir amb allò de "clavar ganivetades al romanticisme"?

Les Vinyes dijo...

En general, penso que podries haver aprofitat millor els recursos que t'ofereix un blog per fer la presentació del treball.

També et recomano, COM SEMPRE, que revisis l'expressió i l'ortografia abans de lliurar un exercici. La forma és tan important com el contingut!!!

Les Vinyes dijo...

NOTA TREBALL-BLOG: 6

Les Vinyes dijo...

QUÈ HI FAN EN EL TEU BLOG ELS "MINIJUEGOS"?